Tuinen | Froukje en Huib Leeuwenberg, Kerkstraat 10, ingang tuinpoort naast Koestraat 2

Direct achter het stadhuis (de “moderne” kant) in de binnenstad van Vianen bevindt zich een Italianiseerende tuin. In vroegere tijden bevonden zich bij deze stadsboerderij, die uit het begin van de 16de eeuw stamt,  diverse gebouwen en schuren die bij de restauratie van dit pand eind zeventiger- begin tachtiger jaren,  afgebroken werden zoals het privaat, de varkensschuur en de opslagplaats voor de werktuigen.

Om een leuke tuin aangelegd te krijgen werden al die gebouwen en gebouwtjes afgebroken en het goede materiaal weer hergebruikt. Daarbij stuitten we op zeven beerputten die allemaal schoongemaakt en gedicht moesten worden. Dit werd uitgevoerd door de laatste “poepboer” uit Vianen.

De eerste tien jaren was er een Heemtuin met diverse oude en wilde planten, het bijhouden hiervan vergde veel tijd en toen de grote schuur omgebouwd werd tot Huiswerk- en Studiebegeleidingsinstituut was de tuin een desolate boel en dankzij een erfenis waren we in staat om een professional in te schakelen die een nieuwe, op Italiaanse leest geschoeide tuin ontwierp.

Onze opdracht aan hem was een tuin die maar een uur onderhoud in de week vergde met een maximaal aan effect. De bijzondere bomen en planten die nu er in staan zijn: een Moerbeiboom een Italiaanse Cypres en Pineta (beiden meegebracht uit Italie) en uiteraard een Olijf. Het leuke aan deze tuin zijn de terracotta potten uit Impruneta en op de muur van het Instituut tegels en terracotta uit alle windstreken.

 
   
 
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.
 
 
  Open Tuinenroute Vianen 2016