Tuinen | Wilma en Gert Jan Bestebreurtje | Langendijk 8  

 
 


‘Hof van Vrijburgh’
De bijna geheel ommuurde stadstuin is begin 2006 aangelegd naar een ontwerp van
Ivor van Harten van “Poldergast tuinontwerpburo”. Hij heeft zich laten inspireren door de tuin die ooit deel uitmaakte van kasteel Batestein in Vianen. Kasteel en tuin zijn in de loop der jaren uit het stadsbeeld verdwenen, slechts een klein gedeelte van de Hofpoort  is nog overgebleven. Wel bestaat er een gedetailleerde prent van de hele tuinaanleg en haar decoratie in Hollands-classicistische stijl. Deze ets van Hugo Allaerdt uit 1632 is door de hovenier Isaac Leschevin opgedragen aan Johan Wolfert van Brederode en heeft als titel: Den Hoff van de Heer van Breederode tot Vianen.

Destijds stond het geloof meer centraal in het leven van de mensen dan nu. Zo verwijst het kruispunt in de cirkel met in het midden een vijver naar het paradijs van Adam en Eva. Dit symbool is terug te leiden tot het kruispunt van de rivieren die volgens de overlevering in het paradijs moet hebben gelegen. Centraal hierin stond vroeger vaak de waterput of een solitaire fruitboom.

Zichtlijnen verbinden de tuin met de woning. Belangrijke looproutes en haagstructuren zijn gekoppeld aan de raamverdeling van het huis. Hiermee wordt de eenheid tussen huis en tuin ook van binnenuit beleefd en zorgt het lijnenspel voor rust in de tuin. De tuin heeft een rondgang zoals ook in de hof van Batestein is te vinden. Aan de linkerkant wordt met een berceau richting gegeven aan het pad naar de poort achter in de tuin. De kweeperen in lei vorm geven de tuin visueel meer diepte en begeleiden het grindpad naar het tuinprieel waar twee blauwe Wisteria sinesis ‘Prolific’ tegenaan staan. Aan de rechterkant volgt de rondgang de muur met de klimrozen Rosa ‘Gertrude Jekyll ‘en Rosa ‘Fantin Latour’, een vijg en een druif en loopt door tot aan het tuinpoortje aan de Langendijk. Aan het eind van één van de hoofdzichtlijnen staat een wit tuinbankje onder een boog met Rosa ‘Guirlande d’Amour’.

De route naar het hoofdterras wordt begeleid door een metalen pergola begroeid met Akebia quinata en doorkruist het lange graspad. Deze grasbaan zorgt voor rust in de tuin.
De combinatie van losse, bloeiende beplanting met strakke haagvormen en het heldere lijnenspel van de verharding geven de tuin een eigen karakter. Het hoofdterras wordt omsloten door een beukenhaag waardoor hier min of meer een eigen ruimte ontstaat. Het tuinprieel maakt deel uit van deze zogenoemde “hortus conclusus”.

 
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.
 
 
  Open Tuinenroute Vianen 2016