Tuinen | Ruud en Wil SporrelĀ | Viaanse Bos 3

 
 

Deze tuin is uitsluitend te voet of per fiets te bereiken!!! U volgt de Lekdijk richting Lexmond. Na het tunneltje onder de A2, gaat u links af en volgt u het bospad door het Viaanse Bos. Na de bocht is het nog zo’n 100 meter.
Wilt u toch met de auto komen dan kunt u deze parkeren in de wijk Amaliastein in de buurt van het speelkasteel. Het laatste stukje kunt u te voet afleggen.

Door uw wandel- of fietsroute te beginnen bij de Hofpoort op weg naar de tuin in het Viaanse Bos 3, legt u dezelfde weg af als de Brederodes in de 16e en 17e eeuw, wanneer ze te voet of te paard van Batestein naar Amaliastein (Ameliastein) gingen. De Hofpoort was de tuinpoort van Kasteel Batestein.

Een bijna vergeten monument, dat door Arie Verlaan van Stadsherstel werd gered van de slopershamer. Het hoofdhuis dateert van 1625 en was in vroeger eeuwen een herberg die bindingen had met kasteel Batestein. Het pand is bereikbaar via een bospad dat ook leidde naar de heerlijkheid Amaliastein. De contouren van het perceel van Amaliastein zijn nog altijd herkenbaar met name door de brede gracht die het perceel omsluit. Ooit was het plan van de kasteelheren om een directe verbinding te maken tussen het kasteel en de “lusthof”, maar dat is er nooit van gekomen.

De oude herberg is in 1993 gerestaureerd. Vanaf dat moment is een direct bij het huis gelegen tuin ontwikkeld. De tuin is gesitueerd aan de achterzijde en de beide zijkanten van het huis en is omzoomd door taxushagen. De daarbinnen gelegen perken zijn begrensd door buxus. Ook hier heeft de schimmel, die zelfs de buxus bij Het Loo heeft aangetast, behoorlijk huis gehouden. Door de hagen op halve hoogte te snoeien en door extra voeding wordt gepoogd de buxus in oude glorie te herstellen. Ten dele zijn ook nieuwe buxusplanten neergezet.
Binnen de perken is een groot aantal hortensia’s van verschillende kleuren geplant. Een zestal inmiddels forse lei linden en een tweetal dakplatanen zorgen voor het groen in de hoogte.

Voor het huis is de bestaande boomgaard gehandhaafd. Daar vinden we naast twee perenbomen ook appelbomen waaronder een enkele hoogstam. Een kleine zes jaar geleden zijn een negental oude fruitbomen gekapt. De open plaatsen zijn in samenspraak met de Natuur- en Vogelwacht ingevuld met speciale appelsoorten, zoals het Notarisappeltje, Bramley’s Seedling, Rode Dijkmanszoet, Discovery en Princess Noble.

Tenslotte is er nog een rietgedekte schuur die stamt uit de 18de eeuw. De oude plee die daaraan vast gebouwd was heeft uiteindelijk de restauratie niet overleefd.

 
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.
 
 
  Open Tuinenroute Vianen 2016