Tuinen | Voormalige Pastorietuin, Korte Kerkstraat 3, 4132 BJ Vianen

Het tuinhek van de voormalige pastorietuin van de Grote Kerk vindt u tussen de pastorie en de kerk, aan het kerkplein. Er was een tijd dat het perceel gebruikt werd als moestuin, later woonde er een dominee, die een gedeelte van de moestuin in gebruik nam als privé tuin en er hebben ook schapen gelopen. Nu is het een oase van rust en schoonheid in de historische binnenstad van Vianen.

Maar zo was het niet altijd. Zo’n twintig jaar geleden werd de pastorie verbouwd tot wat het nu is: ‘de Korte Inloop’. Door inzet van vrijwilligers is ‘de Korte Inloop’ iedere dag open van 14.00-16.00 uur. Met een kop koffie of thee in de huiskamer kan elke bezoeker zich thuis voelen en even bijkomen of in gesprek gaan met de andere gasten.

Ook de tuin werd aangepakt. Een groep enthousiaste vrijwilligers ontmoet elkaar iedere dinsdag om samen in de tuin van ruim 1000m2 aan het werk te gaan. Allereerst moest er flink gesnoeid worden want er was heel wat achterstallig onderhoud. Vooral de laatste jaren is er veel werk verzet: er zijn nieuwe planten gezet, vooral krijgertjes en stekken uit eigen tuin of van familie en de grasmat is aangepakt. Het gras ziet er prachtig uit! Nog niet zo lang gelden heeft de groep vrijwilligers de beschikking gekregen over een nieuwe maaier en dat is te zien.

Het grasveld buigt zich om de kerk heen en er zijn brede bloeiende borders met vaste planten en struiken, zoals: sedum, geraniums, varens, hortensia’s, anemonen, acanthus, hulst en nog veel meer.
Hier wordt met liefde in de tuin gewerkt!

De grote walnotenboom vlakbij de ingang is jaren geleden ontdaan van zware takken, die een gevaar opleverden voor de belendende panden en men was bang dat het met de boom nooit meer goed zou komen. Nu, na jaren heeft de boom weer een prachtige vorm gekregen en komt er ieder jaar een rijke oogst af. In de herfst worden zakjes van één kilo walnoten verkocht. Van de opbrengst wordt gereedschap of mest voor de tuin gekocht.
De Grote Kerk is op zaterdag van 13.30-16.00 uur open voor bezichtiging. Beroemd is het grafmonument van Reinoud III van Brederode dat tussen 1540-1566 is vervaardigd.

Van 11 juni tot en met 16 oktober 2016 vindt in de Grote Kerk een tentoonstelling plaats over het geslacht Brederode en zijn betekenis voor Vianen en Nederland. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is de kerk geopend van 13.30-16.00 uur.
Zie ook de website van de kerk: www.grotekerkvianen.nl

 
   
 
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.
 
 
  Open Tuinenroute Vianen 2016