Tuinen | Molenstraat, ingang poort rechts naast nummer 53

Abrikozenteelt in Vianen
Exoten langs de stadsgracht

Vianen heeft altijd naam gehad als plek waar goede kwaliteit kersen en morellen vandaan kwamen, maar met de kweek van exotische vruchten als abrikozen en perziken nam onze reputatie een nieuwe vlucht.
Hoewel het kweken van abrikozen elders in Nederland weinig succesvol was, was Vianen er opvallend goed in. Vanaf eind 18e eeuw wordt in de analen melding gemaakt van abrikozenkweek. De exotische vruchtbomen bleken hier erg goed te gedijen en er was gretig afzet in de grote steden. Er werd in Amsterdam veel geld voor betaald, zo lekker, sappig en fraai waren ze. De commerciële teelt van abrikozen in Vianen heeft ongeveer een eeuw geduurd.

Anno 2016 zijn er nog steeds abrikozenbomen te vinden aan de zuidzijde van de oude stadsmuur, achter panden aan de Molenstraat, zij het nu als verwijzing naar het verleden en niet meer als productiegaard. De bodem is er verzadigd met kalk afkomstig van de specie waarmee de stadsmuur is gemetseld. Samen met de beschutting en warmte die door de muur worden gegeven is een ideale plek voor de exotische steenvrucht ontstaan.

De Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst maakte in 2000 een bronzen beeld, Apricotina, om de historie van de Viaanse abrikozenteelt te eren. Het beeld stond enige jaren in de tuin van Molenstraat 31, op de plek van de  abrikozengaard.

 
   
 
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.
 
 
  Open Tuinenroute Vianen 2016