Tuinen | Pastorietuin Katholieke Kerk, Brederodestraat 2

Een oase van groen, deze tuin.
Ingericht als arboretum (bomentuin) in de jaren veertig van de vorige eeuw door pastoor Anan, is het nu vooral een prachtige stille plek in de binnenstad.

In het voorjaar zijn hier de stinsenplanten (stinzenplanten) oosterse sterhyacint, grote sneeuwroem, wilde hyacint, gewoon sneeuwklokje, trompetnarcis en gewone krokus te bewonderen. Vooral dankzij de sterhyacint en de sneeuwroem, lijkt de tuin dan bedekt door een helder blauw tapijt. Ook wilde planten als gewone vogelmelk, gewoon speenkruid, knolboterbloem, fluitenkruid en kleefkruid hebben hun plaats gevonden in de tuin.
Onder de bomen groeit veel zevenblad en klimop. Zij zorgen voor een rustige, groene ondergrond onder de bomen en struiken. Bijzonder daarin is het groot heksenkruid met kleine, witte bloemen, dat tot laat in de zomer fris groen blijft.

De grond van de tuin, zavel, een combinatie van klei en fijn zand, is heel vruchtbaar. Het zand danken we aan de nabijgelegen Lek.

Ook de voorkomende bomen en struiken hebben hier uiteraard veel profijt van.
Welke bomen kunnen we zoal onderscheiden?

We noemen de beuk, es, veldiep, gewone esdoorn, de zwarte den, een zomereik en een niet veel voorkomende, de wilde peer.

Daarnaast vinden we in de tuin twee soorten groenblijvende naaldbomen: de wijd uitgroeiende gewone Taxus en de Ierse Taxus met naalden in bundels. Zeer oude exemplaren zijn te vinden bij Ierse kerken. Daar vormen zij mooie zuilen met verticale takken. In deze tuin zijn ze door lichtgebrek nogal uitgezakt.

Als laatste de bijzondere ginkgo biloba, een oorspronkelijk uit China stammende boom die vele duizenden jaren oud kan worden. Met de verspreiding van het Boeddhisme, in ongeveer 800 na Chr., kwam de ginkgo naar Japan. Daar werd hij naast de tempel gekweekt, vandaar ook wel de naam tempelboom. Pas in de 18-de eeuw ( rond 1730) werd de boom in Europa geplant. In Utrecht staat nu nog een exemplaar uit 1760.

De twee ginkgo's in deze tuin zijn ongeveer 70 jaar oud.

De ginkgo is een supersterke boom: tijdens de ontploffing van de atoombom in Hiroshima stonden twee ginkgobomen op enkele honderden meters afstand van waar de bom neerkwam. De bomen verbrandden volledig, maar na enig tijd ontsproten ze weer. Eén ervan wordt nu “drager van de hoop” genoemd. Zeer toepasselijk dus, deze boom in een tuin naast de kerk!

Vooral in de buurt van de pastorie zijn nogal wat heesters te vinden, o.a. een amandelboompje (prunus triloba) , hulst, hortensia, hazelaar, weigelia, sneeuwbal (viburnum tinus), berberis en buxus.
Tenslotte een opvallende verschijning met paarse bessen: de schoonvrucht (callicapra).

Al met al heel veel te zien (en te horen: verschillende vogels!) in deze tuin met haar natuurlijke schoonheid in hartje Vianen.

 

 
   
 
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.
 
 
  Open Tuinenroute Vianen 2016