Tuinen | Tuin van Kasteel Batestein | t.o. Hofplein 36 | Aan het einde van het Hofplein vóór de Hofpoort is de doorgang naar de voormalige kasteeltuin

 
 


Vanaf de vroege middeleeuwen stond er op de noordwest hoek van Vianen een kasteel. Het grote complex is natuurlijk vooral bekend geworden als zetel van de heren van Brederode. Spijtig genoeg is er van het oude huis en de bijgebouwen niets meer te zien. Wonderlijk is dat de oorspronkelijke plek van de tuin van het kasteel door de eeuwen heen nooit bebouwd is geraakt. Vanaf de dijk en zelfs vanaf de A2 kunnen passanten dus nog altijd neerkijken op min of meer dezelfde buitencontour van de stad Vianen.

Dat is natuurlijk erg bijzonder en ook meteen een uitnodiging om iets er uitzonderlijks mee te doen. In 2015 is de Initiatiefgroep Kasteeltuin Batestein ontstaan. Deze verenigt een diverse groep inwoners die samen de tuinen van het verdwenen kasteel Batestein weer willen terugbrengen. Dankzij medewerking en ondersteuning van de Gemeente Vianen en een samenwerking met waterleidingbedrijf Oasen kan er dit jaar echt een start worden gemaakt met de reconstructie. Het streven is om de 17e-eeuwse situatie terug te brengen, om precies te zijn de prachtige en ooit opzienbarende tuinen die Johan Wolfert van Brederode rond 1630 liet aanleggen rond het kasteel.

Het Brederodejaar is een perfect moment om de bijzondere creatie van Johan Wolfert in het zonnetje te zetten. Samen met zijn tuinarchitect Isaac Leschevin creëerde hij een opmerkelijke tuin die erg avant garde was in zijn tijd. Decennia vóór het Hollands Classicisme doorbrak als Europese tuinrage had Johan Wolfert het al volop toegepast in zijn kasteeltuinen en dat trok de aandacht van ‘royals’ uit binnen en buitenland. Echte blikvangers waren de ingewikkelde buxuspatronen met krullen en voluten (parterres de broderie) en schitterende latwerkconstructies die dienden om imposante architectuur en grandeur in de tuin te brengen. In de zomer waren deze poorten, tunnels, palissaden en paviljoens deels bedekt met (bloeiende) klimplanten. In de winter gaven ze blijvende structuur aan de tuin.

Het plan is om de originele lay-out van de tuin weer zichtbaar te maken en wel precies op de oorspronkelijke footprint. Die bestaat uit vijf grote plantvakken, met daartussen en daaromheen wandelpaden. De tuin krijgt, net als vroeger, een verhoogde begrenzing in de vorm van een talud met daarop bomen en een ‘uitkijkpunt’, ook wel Belvédère genoemd.

Natuurlijk wordt deze historische tuin een plek die voor modern gebruik geschikt is: hij zal niet alleen mooi zijn maar ook nuttig en voor iedereen toegankelijk. Een groot deel van de plantvakken zal gebruikt gaan worden voor het biologisch en duurzaam kweken van groenten en kruiden die verkocht kunnen worden aan plaatselijke horeca en in een moestuinwinkeltje. De kasteeltuin zal dagbesteding gaan bieden aan mensen met een beperking. Er zijn ook ideeën voor workshops, interessante educatie voor schoolgaande jeugd of zelfs een expositie over ‘historisch tuinieren’. Al die mooie nieuwe bestemmingen en ideeën passen perfect op een locatie die een heel bijzondere plek inneemt in de tuinhistorie van ons land.

Wilt u meer weten over de tuinen van Kasteel Batestein bezoekt u dan de tentoonstelling ‘De Tuinkunst van de Brederodes’ in het Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97.                              
Op zaterdag 11 en zondag 12 juni kunt u het museum gratis bezoeken!   
                       

 

 
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.
 
 
  Open Tuinenroute Vianen 2016