Tuinen | Alda en Hennie Hutten, ’t Zand 16, 4133 TC Vianen

Deze tuin is alleen op zaterdag 14 juni te bezoeken van 10.30 -16.30 uur.

Onze tuin ligt aan de rand van Vianen in een jaren 70 wijk , grenzend aan een vijver die door de wijk Monnikenhof loopt. Omdat er geen afscheiding is bij de vijver krijgt de tuin hierdoor extra diepte.

De tuin heeft de laatste vijftien jaar een hele transformatie ondergaan van schaduwtuin naar een zonnige tuin. Dit komt omdat de gemeente, ongeveer tien jaar geleden, acht bomen heeft verwijderd die aan de zuidkant van de tuin stonden. De treurwilg die over de tuin hing is ten ondergegaan aan de wilgenrups, maar niet voordat de groene en grote bonte specht om beurten geprobeerd hebben een nest te maken. De bonte specht heeft er uiteindelijk genesteld en we hebben een jong zien uitvliegen. Helaas moest de boom gekapt worden. Het uitgeholde stuk, het nest van de specht, is door een buurjongen meegenomen naar school. Het kappen van de bomen had grote gevolgen voor de beplanting zoals rododendrons, azalea’s en hortensia’s.

Het veranderen van de tuin was een hele uitdaging en heel veel werk. Doordat ook het tuinhuis vervangen moest worden, werd raad gevraagd aan hoveniersbedrijf Huiting. De veranderingen die met hun hulp zijn aangebracht zijn strakker van vorm.

De basis is buxus/taxus en groene elementen met losse bloeiende beplanting in de borders. De meeste inspiratie hiervoor komt uit het boek “Droomplanten” van Henk Gerritsen en Piet Oudolf. Tuinprogramma’s op BBC2 hebben ons ook op ideeën gebracht.

De pluimhortensia’s die we uit de oude tuin hebben kunnen behouden doen het juist beter in de zon en zijn elk jaar een genot om te zien. De grote pluimen bloeien citroen geel/groen in het voorjaar, wit in de zomer en verkleuren dan naar roze/rood in het najaar.

Alda, die beeldhouwen als hobby heeft, toont ook enkele van haar beelden in de tuin. Het ene beeld is dominant aanwezig terwijl het andere juist weer verscholen in het groen staat.

De tuin blijft een zoektocht naar de juiste planten op de juiste plek. Een balans tussen dat wat je mooi vindt en dat wat er wil groeien. We vinden dat we na vele lessen van de natuur er redelijk in geslaagd zijn een tuin te creëren die de moeite waard is om een keer te laten zien.

 
   
 
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.
 
 
  Open Tuinenroute Vianen 2016