Historie Open Tuinenroute Vianen

Vianen, met haar kernen: Hagestein, Everdingen en Zijderveld is een parel langs de rivier de Lek in het midden van ons land. In de historische binnenstad staan veel monumentale panden, waaronder het mooie stadhuis. Ook het buitengebied is prachtig: de rivier de Lek, de uiterwaarden, de boerderijen met hun landerijen en boomgaarden. Een plek om trots op te zijn! 

Van zoveel moois moet toch iedereen kunnen genieten! Die gedachte was de aanleiding voor het ontstaan van de Open Tuinenroute Vianen.

In juni 2006 werd de 1e open tuinenroute georganiseerd onder de naam: “Gluren in de tuinen van de buren”. Er waren slechts twee deelnemers: onze eigen tuin en de schitterende tuin van Anton Loonen en Paul van Heerden. Er kwamen zo’n vijfentwintig bezoekers op af, die zo enthousiast waren, dat er in 2007 weer een tuinenroute kwam, nu met vier deelnemende tuinen. Ook het bezoekersaantal verdubbelde.

In 2008 deden acht tuineigenaren mee en hadden we ongeveer honderdvijftig bezoekers. De eerste drie open tuinenroutes vonden plaats op één dag en de tuinen die bezocht konden worden lagen allemaal op loopafstand van elkaar in het historische centrum van de stad.

In 2010 werd gevierd dat Vianen 750 jaar stadsrechten had. De Open Tuinenroute Vianen werd onderdeel van de viering en kreeg een bedrag van de gemeente om folders en posters te laten maken. Voorwaarde was wel dat de tuinenroute uit twee dagen zou bestaan. Op 28 en 29 mei 2010 hebben zo’n driehonderd tuinliefhebbers elf opengestelde tuinen bezocht, die allemaal in de oude binnenstad lagen.

In 2012 hebben we een open tuinenfietsroute georganiseerd in het buitengebied, in Hagestein en Everdingen. Ruim driehonderd bezoekers hebben, veelal op de fiets, de acht deelnemende tuinen bezocht. Twee topdagen met schitterend weer!

Begin 2013 heeft de Open Tuinenroute een gedeelde Promotieprijs Vianen ontvangen ter waarde van € 750,- en met dat geld is deze website gerealiseerd. Daarmee hopen we dat nog meer tuinliefhebbers de weg naar Vianen weten te vinden en verrast zullen zijn over de verborgen schoonheden van het Land van Brederode.

Op 13 en 14 juni 2014 hebben elf tuineigenaren uit Vianen, Hagestein en Everdingen hun tuinpoorten open gezet voor zo’n 500 bezoekers, die op de fiets, lopend of met de auto kwamen. Het aanbod van tuinen was gevarieerder dan ooit: van besloten stadshof tot echte wandeltuin en van moderne bedrijfstuin tot groen historisch erfgoed.

Sinds 2010 is Hanneke Klein betrokken bij de organisatie en vanaf 2014 is met Suzanne Allard ons driespan compleet.  Met z’n drieën proberen we iedere tuinenroute tot een succes te maken.

Dank aan de Gemeente Vianen en verschillende plaatselijke ondernemers en tuincentra die het mogelijk hebben gemaakt om foldermateriaal en posters te laten maken, waardoor de Open Tuinenroute Vianen zich bekend heeft kunnen maken en inmiddels een begrip is geworden. In de afgelopen jaren hebben tuinliefhebbers uit Vianen en van ver daarbuiten ruim twintig verschillende tuinen kunnen bezoeken.

Onze dank gaat uit naar de tuineigenaren, die zo gastvrij zijn geweest om hun tuinen open te stellen voor de vele bezoekers. Door hun enthousiasme en gastvrijheid hebben velen kunnen genieten van de onvermoede kwaliteiten van onze prachtige gemeente.

Wilma Bestebreurtje

 
     
 
  Open Tuinenroute Vianen 2016