Tuinen | Loes en Jelke Jan de With, Reijersteinseweg 2, 4124 AW Hagestein

Deze tuin is te bezoeken op vrijdag 13 en zaterdag 14 juni van 10.30-16.30 uur.

BEREIKBAARHEID IVM WERKZAAMHEDEN LEKDIJK!

Door onderhoudswerkzaamheden aan het wegdek van de Lekdijk  tussen Vianen en Fort Everdingen zijn er omleidingen voor auto’s en fietsers. De verbinding over de dijk is niet begaanbaar. Voor de Tuinenroute betekent dit dat de tuinen in Everdingen van: Allard, Janmaat en Coenen,  bereikbaar zijn vanaf de kant van Hagestein via de Vogelenzangseweg en de Tienhovense weg richting Everdingen. Chris de Leeuw en pleisterplaats de Ouwe Stal in het centrum van Hagestein zijn bereikbaar vanaf de kant van Hagestein. Pleisterplaats de Kortenburg en de tuin van de familie de With zijn bereikbaar vanaf de kant van Hagestein via de Reijersteinseweg of de Nijensteinseweg.

In Liefde Bloeyende

In de luwte van de Lekdijk bij Hagestein ligt het paradijs van Jelke Jan en Loes de With. Het 2.2 hectare grote perceel is stapsgewijs ingericht. Zodoende is er een ‘oud’ en een ‘nieuw’ deel, in beleving een verrassend geheel.

In Hagestein werd eerst het huis gebouwd. Toen dat klaar was gingen ze zelf aan de slag met een tuinplan en de uitvoering. Het was 1980 en de aanleg van 1700 m² was een hele klus. “Slingerende paden van klinkers, veel gras en grote borders. Met ramen tot vloerniveau kwam de beplanting als het ware ons huis binnen. We genoten en raakten steeds meer in tuinen en tuinieren geïnteresseerd. Toen in 1989 grond kon worden bijgekocht, kregen we de beschikking over 2.2 hectare. Op dat moment waren we zo gelukkig in contact te komen met Mien Ruys en haar bureau. Geïntrigeerd door de bijzondere locatie, tekende ze zelf, samen met Anet Scholma, een ontwerp voor het totale perceel, met als enige referentie een luchtfoto, een fotoalbum en een bezoek van Hans Veldhoen in oktober 1990. Nadien kwam ze met Hans Veldhoen kijken of haar interpretatie wel goed was geweest… Alles klopte. Als dat geen beheersing van het ontwerpvak is!” In maart 1991 werd de tuin ontmanteld en startte de aanleg van de tuin conform het ontwerp van Mien Ruys. Enkele bestaande knotwilgen en een drietal Parrotia’s hadden niet haar goedkeuring, maar omdat alles op de schop moest, zou het zonder dat heesterbosje wel erg kaal worden. De Parrotia’s hadden we indertijd als bosplantsoen gepoot. Ze zijn nu uitgegroeid tot enorme, fraaie bomen en vooral in herfsttooi een lust voor het oog.”

“We genieten dagelijks van het resultaat. Omdat de (her)inrichting een enorme ingreep was, besloten we om deze in twee stappen uit te voeren. Het ontwerp zit geweldig goed in elkaar. Strakke (zicht)lijnen zijn gecombineerd met ‘lossere’ onderdelen zoals de boomgaard en een cirkelvormige rozentuin. Dat zorgt voor rust en spannende contrasten. Naar het landschap zijn doorzichten gecreëerd.” Gras vormt het verbindend element. Voor de belijning met paden zijn 40 x 60 cm tegels toegepast, een goede maat gezien de afmetingen van de tuin. In 2000 is ook het natte weideperceel ingericht met een grote vijver op de oude rivierbedding. Harry Esselink heeft hier met respect voor het oorspronkelijke ontwerp gekozen voor vloeiende lijnen, sobere beplanting en mooie aansluitingen op de eerdere aanleg. Met de enorme vijver is de droom compleet.

Tekst en fotografie Julia Voskuil

 
   
 
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.
 
 
  Open Tuinenroute Vianen 2016